9 d’abril del 2012

El doodle d'avui dedicat a Eadweard Muybridge

El Doodle del Google d'avui 9 d'abril està dedicat a Eadweard Muybridge (pseudònim d’ Edward James Muggeridge). Muybridge va ser un fotògraf i investigador nascut a Kingston-on-Thames (Gran Bretanya) el 9 d’abril de 1830, avui fa 182 anys.

Muybridge és conegut pels seus estudis fotogràfics del moviment i del cos humà i especialment per l’experiment que dóna lloc al Doodle d'avui. El 1872, una polèmica enfrontava als afeccionats als cavalls de Califòrnia. Leland Stanford, ex governador de l’Estat i poderós president de la Central Pacific Railway, i un grup d’amics seus sostenien que hi havia un instant, durant el trot llarg o el galop, que el cavall no recolzava cap casc en el sòl. Un altre grup, del que formava part James Keene, president de la Borsa de San Francisco, afirmava el contrari. En aquesta època no es coneixia una manera de demostrar qui tenia raó, fins que Leland Stanford va idear un senzill experiment: Stanford va encarregar a Eadweard Muybridge, que tractés de captar amb la seva càmera el moviment del seu cavall de carreres Occident. Muybridge va captar el galop a 35 km/h d'Occident, però la mala qualitat dels seus negatius li va fer fallar en diversos intents.

Per intentar resoldre l'enigma Muybridge va pintar els negatius perquè només es serviria de la silueta per al seu estudi i el resultat va ser una seqüència de 12 fotografies que es va realitzar aproximadament en mig segon i va poder probar que els cavalls mentre cavalquen hi ha un moment que tenen les quatre potes a l'aire.

També son molt conegudes les imatges en moviment que va fer en relació amb el cos humà i que s'utilitzen frequentment per molts fisioterapeutes en la rehabilitació de les persones amb alteracions de la marcha.

A la dècada dels 90 del segle XX, el grup de música U2, va fer un polémic vídeo per la seva cançó Lemon que suposà un tribut a les tècniques de Muybridge.

Amb la seva fotografia d’acció i invents com el zoopraxiscopi Muybridge sentava les bases del precinema. Eadweard Muybridge es considerat per molta gent com el precursor de la fotografia en moviment.

Post núm 166*timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com