3 de juny del 2012

Dia Mundial de Medi Ambient, alliberament d'un xoriguer, 3/6/2012


Tal i com us havíem informat, avui a Castellvell del Camp hem celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient, que com sabeu és el proper 5 de juny.

Hem fet una activitat que ens agrada molt que és l'alliberament d'un animal salvatge. Si l'any passat van ser unes tortugues, enguany ha estat un exemplar femella d'un xoriguer, Falco Tinnuculus procedent del Centre de Recuperació de Fauna selvatge de Torreferrussa.  En Màrius Domingo ens ha fet tota una explicació d'aquest petit rapinyaire i ens ha donat consells, sobre el que cal fer si  troben un animal salvatge ferit. Els infants cal que avissin al pares i desprès cal trucar al 112, per tal que els agents forestals o altres professionals dels Centres de Fauna Salvatge CFS de Catalunya, el puguin anar a buscar. Un cop acabada l'explicació hem pogut veure com el Màrius ha deixat anar a la femella de xoriguer que ha marxat volant amb un vol perfecte sota l'atenta mirada de grans i petits...

En acabar aquest acte el Lluert ha ballat força i tota la canalla que ha portat el seu  timbal ha fet una bona tocada i desprès tots a fer el vermut!!

Als Timbalers ens agrada molt celebrar el dia del Medi Ambient. És una bona manera d'ensenyar a la canalla ja que al mateix temps combina la cultura tradicional ( l'imaginari festiu, els timbals, la música tradicional) amb la cura i respecte del medi ambient i dels essers vius.

Us deixem amb unes imatges d'aquest acte:




NOTA TÈCNICA: El xoriguer que hem alliberat és un ocell rapinyaire diürn que fa al voltant de 34 cm de llargada i uns 80 cm amb les ales obertes. Fa el niu dalt dels arbres, en cingles i en masies abandonades. La femella pon 3-6 ous i els incuba durant 4 setmanes. Els pollets comencen a volar un mes després de néixer. El xoriguer menja animals petits (rèptils, mamífers, ocells, invertebrats) i és capaç de volar movent ràpidament les ales i quedant-se quiet a l'aire, observant el terra cercant alguna presa. També acostuma a parar-se als fils elèctrics o dalt dels troncs que els aguanten.

Post núm 184 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com