11 de setembre del 2010

Onze de Setembre Diada Nacional de Catalunya

L'onze de Setembre és la Diada Nacional de Catalunya. Aquest dia es commemora la resistència de la ciutat de Barcelona després de 14 mesos de setge en 1714 davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la que els Borbó (Felip V) i els Àustries (amb l'Arxiduc Carles) varen lluitar per tota Europa per la corona d'Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil ja que els partidaris d'ambdós candidats estaven repartits per tot el territori, concentrat-se els felipistes a la part de Castella, Andalusia i nord-oest de la península, i els austricistes a la Corona d'Aragó, Principat de Catalunya, Regne de València i Regne de Mallorca.  Amb la victòria de Felip V, s'implanta un sistema polític uniforme a gairebé tot el regne de Castella, derogant-se els privilegis nobiliaris, Furs i institucions d'autogovern respectades per la Casa d'Àustria, de la Corona d'Aragó i la resta de regnes declarats austricites (excepte Menorca, llavors sota domini anglès). Per aixó, l'onze de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes. 

I aixó és la història de l'onze de setembre, es bo conèixer la història per a saber del que es parla i també per a no repetir-la. I com cada onze de setembre assistirem a les escenificacions polítiques amb escenaris "de quita i pon" per a fer-se una foto amb banderes catalanes de grans dimensions, ofrenes florals diverses i representacions nostrades i multitudinàries sobretot ben catalanes. I es que com sempre tot el que s'organitza des de la política amb els polítics es fa de cara a la galeria i sol estar desenfocat.

Però malgrat tot l'onze de setembre és un dia de sentiments individuals i els sentiments, per sort, son lliures, només faltaria. Per aixó hi ha persones que cada onze de setembre sommiem amb un país modern, lliure i independent i tant de bo algun dia sigui realitat, mentrestant seguirem sommiant....

Post núm 27 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com