29 d’abril del 2011

29 d'abril Dia Internacional de la Dansa

El 29 d'abril se celebra mundialment el Dia Internacional de la Dansa (DID). El Comitè Internacional de Dansa de la UNESCO proposà aquesta data per commemorar el naixement de Jean-Georges Noverre (29 d'abril de 1727), considerat el pare del ballet modern.

Cada any el DID converteix la dansa en la gran protagonista, reconeixent i recolzant l'esforç constant de totes aquelles persones que fan que la dansa sigui un fet i no només un somni. El DID també és una festa on compartir la passió per la dansa en tota la seva diversitat i una ocasió per aproximar la dansa a tothom.

L'objectiu del DID sempre ha estat el d'acostar la Dansa a la ciutadania. Son moltes les actictivitats que es realitzen arreu del món per a conmemorar aquesta diada. A Catalunya moltes d'aquestes activitats están organitzades per l'Associació de professionals de la Dansa de Catalunya (APdC).

Us deixem tot seguit amb el Manifest per al DID 2011 "Ens movem junts", que ha redactat Xavier Martínez Torrejón, president d'APdC.

"Són poc freqüents els dies com avui. Són poc freqüents els dies en què tota la humanitat, sense excepció, pot compartir un mateix motiu de celebració. És aquesta una de les raons que fan del Dia Internacional de la Dansa un dia excepcional, un dia universal: tots el podem celebrar. Encara més, tots tenim el dret de celebrar-lo (quasi l'obligació!), perquè hi ha coses a la vida que mereixen ser celebrades i reconegudes per tal de preservar-les i poder-les apreciar millor.

Celebrem-lo, sí, celebrem que encara hi ha coses que uneixen a tota la humanitat; celebrem que ballar −allò que hem fet al llarg dels temps, que fem ara, a cada moment, i que farem sempre− és quelcom que ens apropa els uns als altres, que ens fa sentir més humans, més semblants entre nosaltres.

Celebrem que el món balla en tot moment, que cada segon que passa, a un indret o a un altre, sempre hi ha algú ballant, sempre hi ha una dansa que se suma a una altra, i a una altra, a incomptables danses més que fan que el món no només es bellugui, sinó que es mogui d'una manera humana.

Celebrem que tots podem ballar: només ho ha de desitjar el nostre cos.

Celebrem que tots podem gaudir de la dansa: només ho ha de voler la nostra mirada.

Tots ballem constantment al llarg de la vida. Fins i tot els que es pensen que no ho fan també ballen, sovint sense adonar-se'n (llàstima!). Si les coses que ens són comunes són aquelles que faciliten la comprensió, el diàleg i la construcció col·lectiva, celebrem, doncs, la nostra capacitat per ballar i aprofitem les nostres danses per crear un món millor, per gaudir de la dansa, sí, però, sobretot, per gaudir de nosaltres i entre nosaltres, per intentar que la humanitat balli en harmonia, que cap dansa no es quedi sense ser ballada i que cap ésser humà no és quedi sense la seva pròpia dansa.

Un any més, ajuntem-nos tots per celebrar la dansa i pensem que, si bé practicar-la és gaudir-la, compartir-la és, a més, una font de coneixement i un vincle humà únic i insubstituïble. Viu la dansa i dansa la vida amb la gent que t'estimes. La dansa ens uneix i, junts, hi tenim tots molt a guanyar."

Post núm 106 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

25 d’abril del 2011

25 d'abril de 2011, un any de la consulta per a la independència

Avui 25 d'abril de 2011 ja fa un any de la consulta per a la independència a Castellvell. Ja us hem parlat en un altre article del blog del llibre sobre les consultes per la independència on sortim.

Va ser el punt final d'un seguit d'actuacions que  es van fer a Castellvel per tal de dur a terme aquesta consulta. I tot va començar el 23 de març de 2010, i va finalitzar el 25 d'abril de 2010.

Al final van participar 570 persones, des del dia 20 d'abril quant van començar les votacions anticipades fins el mateix 25. La qual cosa va representar una participació del 27.22%.

El dia abans, 24 d'abril,  hi ha va haver un acte festiu amb la participació entre molta altra gent dels timbalers i el Lluert i dels diables Banyuts.

Durant aquells dies la gent de Castellvell vam ser tots part de la història, aquells dies junts vam fer història. Un exemple més de la força de la societat civil.

Per a més informació, podeu consultar el blog que es va obrir sobre Castellvell decideix (el blog està inactiu des del 25 d'abril de 2010) o el Facebook.

Us deixem amb unes imatges de la jornada festiva del 24 d'abril.



Post núm 105 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

23 d’abril del 2011

23 d'abril Sant Jordi

Feliç Diada de Sant Jordi a tothom!!, si cliqueu damunt la imatge la fareu gran i podreu llegir bé el poema d'en Josep M. de Segarra que us deixat de regal per a tots vosaltres.

Bon Sant Jordi 2011!!



NOTA: Li volem agrair a la Magda que ens fes arribar aquest bonic vídeo del naixement d'una rosa que hem utilitzat per a felicitar-vos en la diada de Sant Jordi 2011.

Post núm 104 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

22 d’abril del 2011

22 d'abril Dia Mundial de la Terra

Avui 22 d'abril, es conmemora arreu del món, el Dia de la Terra, un dia per a reflexionar sobre què hem fet amb el llegat que hem rebut gratuïtament del nostre planeta i quin és el llegat que nosaltres deixarem a les generacions futures.

I avui en aquest dia hem de fer referència a la Carta de la Terra.  La Carta de la Terra és una declaració internacional de principis ètics fonamentals i principis pràctics d’importància duradora, àmpliament compartits per tots els pobles de la Terra. Us deixem tot seguit un fragment d'ella:

“Per continuar avançant hem de reconèixer que, enmig d’una magnífica diversitat de cultures i formes de vida, som una sola família humana i una sola comunitat de la Terra amb un destí comú.
Hem d’unir-nos per crear una societat global sostenible basada en el respecte a la natura, els drets humans universals, la justícia econòmica i la cultura de la pau.
Amb aquest objectiu, és imperatiu que nosaltres, els pobles de la terra, declarem la nostra responsabilitat els uns vers els altres, vers la gran comunitat de vida i vers les generacions futures....”


Com en altres ocasions Google ha fet un doodle conmemoratiu del Dia de la Terra, una animació amb les lletres de Google, llàstima que només ha estat "operatiu" de les 0:00 hores fins les 24:00 de divendres 22 d'abril.


Post núm 103 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

20 d’abril del 2011

Per Sant Jordi, un bon llibre és "Catalunya Decideix i la seva projecció internacional"

Un bon llibre per a comprar per Sant Jordi, és sens dubte Catalunya Decideix i la seva projecció internacional.

És un llibre per a la història, fet amb història. Es un llibre, tal i com diuen els autors en l'apartat dels agraïments,  fruit del treball anònim de milers de catalans i catalanes que amb el seu esforç i tossuderia, han fet realitat aquesta meravellosa experiència col·lectiva que ha sigut la Consulta sobre la Independència de Catalunya.

En el llibre hi trobareu informació seriosa sobre els observadors internacionals, com es va fer la primera consulta a Arenys de Munt el 13/9/2011, així com un ampli recull fotogràfic de més de cinquanta pobles de Catalunya que han dut a terme una consulta al seu municipi. Entre aquests cinquanta municipis, tambè hi va estar Castellvell del Camp i com no el Lluert i els timbalers que tambè vam donar suport a la Independència.

I no podriem acabar aquesta notícia sense fer referència al Lipdub més bonic que hi ha a la xarxa el que es va fer a Vic, el Lipdub de la Independència.


Post núm 102 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

19 d’abril del 2011

Inauguració de la Sala del Lluert a la Llar

Avui dilluns 18 d'abril de 2011, el Lluert ha inaugurat la Sala de Psicomotricitat de la Llar d'Infants Els Eixerits.

No és la primera vegada que Lluert  i Timbalers van a la Llar, la darrera va ser al mes de juliol 2010 quant hi vam anar per a donar pas a les activitats d'estiu.

Totes aquestes activitats forman part del que anomenen Projecte del Lluert a la Llar. Un interesant projecte que estan duent a terme a la Llar d'Infants on l'eix central és el Lluert, com a element festiu del poble i com a animal protegit. Tot el professorat de la Llar està duent a terme un treball excel·lent que ens sorprèn cada vegada que hi anem. Avui ens han cantat la canço del Lluert. Amb la base del so del Fardatxo, la música del LLuert del que es autor en Titus Prats,  La Eva Fraga de la llar l'ha musicat i posat lletra. Una bona feina la que ha fet la Eva.

Us deixem amb unes imatges d'aquest esdeveniment i ja us anirem informant de tot el que anem fent.





Post núm 101 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

17 d’abril del 2011

El Doodle del Google en honor de Chaplin

Charlie Chaplin va nèixer el 16 d’abril de 1889 i va morir el 25 de desembre de 1977. Chaplin va estrenar ahir 16 d'abril la seva "darrera pel·lícula" al Google. D'aquesta manera, Google celebra amb un doodle el  122è aniversari d'en Chaplin.

Charlie Chaplin, més conegut com Charlot, és una de les figures més representatives del segle XX. Va ser actor, compositor, productor, director cinematogràfic i escriptor i va rodar més de 90 pel·lícules al llarg de la seva vida.

No és la primera vegada que Google fa un homenatge en forma de vídeo a un icona històric. El 9 d’octubre de 2010 va fer un doodle-vídeo dedicat al 70è aniversari del músic i compositor John Lennon i del que tambè se'n vam fer resò al nostre blog.




Post núm 100 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

15 d’abril del 2011

Primera sessió del Taller d'Interpretació

Tal i com vam informar dijous 14 d'abril ha tingut lloc la primera sessió del Taller d'interpretació que ha servit per a revissar l'acta de la reunió anterior i preparar el pla de treball d'aquest nou Taller, on hi haurà molta feina a fer.

El tallerista és l'Isaac Morera . Amb la base de la llegenda del Lluert que va sortir del Taller d'escriptura es treballarà la tècnica de l'escenificació al carrer. S'han fixat els propers dies del taller. S'han programat 6 sessions de 2 hores i 1 assaig general el dia de la representació, el 4 de juny a les 16:00.
Per a que la festa sigui realment una festa important ens cal el compromís i la participació del màxim nombre de persones. Es per això que us encoratgem a participar-hi. Us podeu apuntar a l'ajuntament al telèfon 977 855 008.

Les dates del Taller són:

- abril: 14 (21:00 a 22:00) i 30 (11:00 a 13:00)
- maig:  7 (11:00 a 13:00), 12,19 i 26 (20:00 a 22:00)
- juny: 2 (20:00 a 22:00)
Assaig General: 4 de juny 16:00 fin inici de la representació.

Les trobàreu actualitzades a l'agenda del Bloc

Us deixem a sota amb les primeres imatges del taller.


Post núm 99 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

12 d’abril del 2011

Fa 50 anys de la primera missió espacial

Per a celebrar el 50è aniversari del primer viatge de l'espai, Google ha canviat  el seu logotip per un Doodle d'homenatge a l'astronauta rus Yuri Gagarin (1934-1968).

I és que el 12 d'abril de 1961, Yuri Gagarin dalt del coet Vostok-1, dins el marc del projecte Vostok, es va convertir en el primer astronauta que feia una missió espacial sense problemes. El viatge va durar un 108 inuts i va acabar  sense problemes amb l'aterratge del coet Vostok-1 a Tajtarova, Siberia.
Com sigui que d'això en fa ja 50 anys, no hi han imatges gràfiques de tot el que va veure en Yuri Gagarin però si qu hi ha tot el relat que en va fer, per aixó a Youtube han penjat un documental d’hora i mitja de durada per celebrar els 50 anys que fa que ens passegem per l’espai. El document recrea el viatge de Yuri Gagarin a través de les seves gravacions (de veu) i de les imatges que ho il·lustren. Ho trobareu tot a la web següent  http://www.firstorbit.com/.




Post núm 98 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

Projecte Tu ajudes 2011 de Timbalers, estem a la posició 357!!!!

En relació a les votacions dels projectes "Tu ajudes 2011", avui 12 d'abril hem fet un salt considerable al rànquing, hores d'ara estem a la posició 357 amb 50.380 vots, com podeu veure en la imatge annexa a aquest article.

Ahir tambè més o menys a la mateixa hora estàvem en la posició 437 amb 33.980 vots i avui hem rebut la injecció d'uns 17.000 vots, i es clar estem emocionats.

Tot i que aixó pot anar canviant , i molt,  a mesura que els clients de Catalunya Caixa van votant.

Esperem aconseguir el màxim nombre de vots per tal de fer realitat el nostre projecte.
Moltes gràcies a tots els que ens esteu fent confiança, son vots anònims però per a nosaltres plens d'il·lusió.
Si podeu i encara no heu votat esperem poder rebre els vostres vots.

9 d’abril del 2011

La festa del Lluert cada vegada més aprop

Hem afegit un contador al bloc que ens indica el temps (en dies-hores-minuts-segons) que falta per a la festa del Lluertr el proper cap de setmana 4 i 5 de juny!!.





Post núm 96 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

Resum de la reunió d'entitats del dia 30/3/2011 per a la Festa del Lluert

Tal i com es va acordar en la reunió del 23 de març, el passat 30 de març hi va haver una nova reunió per a preparar la Festa del Lluert. En aquesta reunió van assistir representants de l'Ajuntament de Castellvell del Camp, de Timbalers,  de la Llar d'infants Els Eixerits, de la Cooperativa Agrícola de Castellvell del Camp, dels Diables Banyuts, del grup de joves els Buscalls, del Consell de Cultura i de l'Associació de Dones Santa Anna. Va excusar la seva presència la Penya Barcelonista Castellvell del Camp.

En aquesta reunió es presenta tal i com ha quedat la "LLegenda del Lluert" desprès del Taller d'Escriptura i a més a més es consensuen diferents aspectes pel que fa a la organització de la Festa.

Us deixem a sota amb el resum de la reunió.



Post núm 95 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

6 d’abril del 2011

El nou Taller d'interpretació per a la "Llegenda del Lluert", comença el 14 d'abril

Com ja sabeu, el Departament de Cultura de la Generalitat va acceptar el projecte que des de l'Associació de Timbals i Bestiari vam presentar per a organitzar una festa al voltant de la figura del Lluert i el Medi Ambient a Castellvell del Camp. El primer taller que vam fer va ser el Taller d'Escriptura, el conductor del taller va ser l'Aleix Cort . L'objectiu del Taller va ser construir la història al voltant de la qual vertebrar la festa del Lluert.

Ara amb la "llegenda a la butxaca" toca la part de la interpretació. Per aquest motiu s'ha convocat el Taller d'interpretació per a la "Llegenda del Lluert".

L'objectiu del Taller és a partir de la Llegenda que hem redactat, fer una adaptació teatral per a escenificar-ho al carrer. El taller consistirà en donar eines actorals als alumnes per a poder representar les escenes de la llegenda que expliquin els orígens de la festa. Sempre es treballarà des del punt de vista més lúdic i pedagògic per aportar recursos als alumnes per què se sentin còmodes i puguin defensar el seu personatge. Si en aquest primer any no es pot representar tota la llegenda, s'estudiarà bè quines escenes son més imprescindible per a fer-ho correctament i engrescar al màxim de gent.
 
El tallerista que farà el taller és Isaac Morera i Socies. L'Isaac és llicenciat en Art dramàtic per l’Institut del teatre de Barcelona i membre de la companyia d’Esgrima Teatral Contraatac, que destaca pel gran èxit dels seus muntatges, sobretot pels espectacles de carrer. També ha estat el responsable de les coreografies d’esgrima de diversos muntatges d’èxit de l’escena teatral barcelonina (com Hamlet i El Rei Lear, d’Oriol Broggi). Des de fa anys s’ha especialitzat en l’ensenyament de l’esgrima teatral

Informació sobre el Taller d'interpretació per a la "Llegenda del Lluert":

Dates: els dijous 14 d'abril de 2011 i altres dies d'abril i maig a determinar
Horari: a les 21:00
Lloc: Cal Baranxó.
Cost: El Taller  es gratüit.
Participants: Majors de 14 anys. Places limitades.
Inscripció: Ajuntament de Castellvell del Camp tfo 977 855 008

Post núm 94 * timbalers.castellvelldelcamp@gmail.com

5 d’abril del 2011

Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia, 6 d'abril Dia Mundial de l'activitat física


El Dia Mundial de l'Activitat Física es va començar a celebrar el 6 d'abril de 2002 a Sâo Paulo (Brasil), gràcies a l'impuls d'Agita Mundo (xarxa mundial per a la promoció de l'activitat física).

Agita Mundo és una organització independent a la qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dóna tot el seu suport i la qualifica com a essencial en la lluita contra el sedentarisme.

Aquest dia se celebrarà arreu del món, tot difonent el missatge: “Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia”.El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mitjançaant el Pla d’Activitat  Física, Esport i Salut (PAFES) impulsa per segon any consecutiu la celebració del d'aquest Dia Mundial de l’Activitat Física, dins la seva web hi trobareu molta informació per a mantenir-vos en forma i entre altres el "40 trucs" per a ser més actius:
Amb tots aquests trucs timbalers, timbaleres i portadors ja no teniu cap excusa per estar en forma de cara a tota la feina que tíndrem amb l'arribada del bon temps i les actuacions que hem d'anar preparant!!!

4 d’abril del 2011

Projecte Tu ajudes 2011 de Timbalers, estem a la meitat de la votació!!!

En relació a les votacions dels projectes "Tu ajudes 2011", divendres 1 d'abril vam arribar a la meitat de la votació.

Hores d'ara estem a la posició 423 amb 32.792 vots, com podeu veure en la imatge annexa a aquest article. Tot i que aixó és molt canviant a mesura que els clients de Catalunya Caixa van votant.

Esperem aconseguir el màxim nombre de vots per tal de fer realitat el nostre projecte. Moltes gràcies a tots els que ens esteu fent confiança i esperem rebre els vostres vots si encara no ho heu fet 

3 d’abril del 2011

Presentació del nou llibre de l'Aleix Cort

El dimarts 12 d'abril a les 20h a la Sala d'Actes del Centre Cultural  de Cambrils hi haurà la presentació del llibre EL NEN QUE VOLIA TENIR LES MANS TRANSPARENTS, d’Aleix Cort.  Arola Editors, a càrrec de la fotògrafa de Cori Pedrola.

L'Aleix ha estat el tallerista del Taller d'Escriptura de "La llegenda del Lluert". Des de timbalers li dessitgem força sort amb aquest nou llibre.

Sinopsis

Milan és un nen orfe que sobreviu a les clavegueres de Bakur amb humor, murrieria i uns quants trucs de màgia.

La seva habilitat es concentra a les mans i en una enorme fantasia i, en una sortida, coneix una periodista encarregada de resoldre la desaparició d’un company de redacció mentre investigava les xarxes de tràfic de nens que actuen al país.

La periodista, una editora de rareses i un pallasso tocaran, a partir d’aquell moment, l’infern amb la punta dels dits i ensenyaran el petit mag que aprendre és, a cops, oblidar.

El nen que volia tenir les mans transparents és un homenatge tendre i cruel a la infantesa dels nens sense infantesa, una història que parteix de dos fets reals i d’actualitat, això és, el funcionament de diverses xarxes de tràfic de persones i d’òrgans i el negoci de les adopcions il·legals, per construir un cant a l’esperança i a l’afany de superació amb els carrers d’un món habitat per àngels caiguts com a rerefons, i el convenciment que un altre futur és possible, que els somnis poden esdevenir realitat mitjançant el procés d’imaginar-los, però que ningú no pot desempellagar-se del passat, ni tan sols l’escapista més precoç.

2 d’abril del 2011

2 d'Abril Dia Internacional del llibre infantil i juvenil. No deixeu de llegir!!!

Des de 1967, el 2 d'abril, coincidint amb la data del naixement de l'escriptor danès Hans Christian Andersen, l'IBBY (International Board on books for  Young People). promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil i juvenil per tal de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves .


Cartell de Jüri Mildeberg 

Cada any una Secció Nacional té l'oportunitat de ser la patrocinadora internacional del Dia del Llibre Infantil i selecciona un escriptor/a representatiu i a un reconegut il.lustrador/a del seu país perquè elaborin el missatge adreçat a tots els nens del món i el cartell que es distribueix per tot el món, i es promogui la celebració a les biblioteques, centres escolars, llibreries, etc. Per 2011, la secció d'Estònia difon el cartell de Jüri Mildeberg i el missatge de l'escriptora Aino Pervik. L'any passat 2010 la secció va ser Espanya.

La OEPLI com a secció espanyola de IBBY és l'encarregada de difondre el material a través de les seves seccions territorials i convida a les llibreries i biblioteques a que s'adhereixin a aquesta celebració.

Per a més informació, podeu visitar: http://www.oepli.org/pag/cas/dia.php

I parlem avui d'aquesta data ja que ja tenim la Llegenda del Lluert quasi bè acabada. El Taller d'escriptura que hem fet per a la Festa del lluert ha donat el seu fruit i ja en tenim una de principal i vàries que podrem tambè treballar. Ben aviat les coneixereu totes i les podreu llegir. S'ha fet una molt bona feina i pensem que us agradaran molt totes tant a grans com a petits, estigueu  atents....i no deixeu de llegir!!!!

Manifest Dia Internacional del llibre infantil i juvenil 2011


EL LLIBRE RECORDA

«Quan l’Arno va arribar a l’escola amb el pare, ja havien començat les classes.»

En el meu país, Estònia, quasi tothom coneix aquesta frase de memòria. Així comença un llibre. El títol del llibre és Primavera, fou publicat el 1912 i va escriure’l Oskar Luts (1887-1953), un escriptor estonià.

Aino Pervik

Primavera narra la vida dels infants d’una escola rural d’un poble al final del segle XIX a Estònia. Oskar Luts va escriure sobre els seus anys escolars. L’Arno en realitat és el mateix Oskar Luts en la seva infantesa.
Els investigadors estudien documents antics sobre els quals escriuen la història. Els llibres d’història parlen d’esdeveniments que han passat alguna vegada. En els llibres d’història no s’entén gaire bé com era la vida de la gent senzilla d’aquella època.


No obstant això, els llibres anomenats costumaris recorden fets que no trobem en els documents històrics, per exemple què pensava un noiet com l’Arno quan fa cent anys anava a l’escola. El llibre recorda els somnis dels infants, els seus dubtes, gustos i aficions. També recorda els pares dels nens, com haurien volgut ser ells i tot allò que volien per al futur dels seus fills.

Per descomptat que avui dia també es poden escriure llibres de temps passats i que sovint són apassionants. Però en realitat, un autor d’ara no sent les olors, els gustos, els temors i les preferències dels temps remots. Ell ja sap què ha succeït, tot allò que el futur amagava a les persones d’aleshores. Els llibres recorden l’època en què han estat escrits.

Amb les novel·les de Charles Dickens sabem què li semblava, a un infant, la veda als carrers de Londres a mitjan segle XIX, quan Oliver Twist s’hi passejava. A través dels ulls de David Copperfield –que eren els mateixos ulls de Dickens- nosaltres també veiem tota mena d’individus que vivien en l’Anglaterra de mitjan del segle XIX, quines eren les relacions entre ells i quines eren les idees i emocions en què es fonamentaven. Com David Copperfield és també Charles Dickens, el qual no ha hagut d’inventar res; simplement ho sabia.


Els llibres ens fan saber què sentien realment Tom Sawyer, Huckleberry Finn i el seu amic Jim quan navegaven pel Mississipí al final del segle XIX, en el moment que Mark Twain en narrava les aventures: ell coneixia amb profunditat el pensament de la gent de la seva època sobre els altres, perquè hi convivia. Era un d’ells.

Les obres literàries que han estat escrites en la seva època, quan les persones d’aleshores encara vivien, són les que de manera més autèntica parlen de la gent del passat.

El llibre recorda.
Aino Pervik


Traducció al català de
Guillermina Gea